Tuesday, January 18, 2011

Bidang Seni Atau Bidang Lain???????:)

Hai...Assalamualaikum semua...sorry coz dah lama tinggalkan anda....jangan risau anda sentiasa dihati saya..huhuhuhu...saya agak bz skit potoshoot songlap,study and kerja2 lain....jadi masa tuk luangkan dalam blog agak terhad....saya sangat merindui tok menaip cuma masa je la kot...hahaha..mungkin pasni pon saya akan jarang menulis..kalo ada masa saya akan menulis....ok...ni antara sebab saya still ada dalam bidang seni ni....saya sangat menyukai berlakon....bila berlakon saya dapat menjadi orang lain dan saya suka berekperimentasi....dan bila berlakon saya dapat bergaul dengan orang ramai dan ia dapat memberi keyakinan kepada saya...saya suka berlakon dengan pelakon2 yang memberi dan berkarisma...bagi saya bila kita bergaul dengan orang pandai dan berkarisma...sikit sebanyak aura yang ada padanya dapat kita serap dan jadikan acuan untuk kita perbaharui...tetapi bukan bermaksud saya tidak berkawan dengan mereka yang kurang pandai..setiap manusia yang ada di dalam dunia ni mempunyai kelebihan dan kelemahan masing2...jadi   penting bagi kita mengenali diri kita...dan berusaha mendapatkannya..pedulikan orang nak kata apa....biar lambat asalkan tercapai...bila berlakon saya berjumpa dengan semua orang...setiap hari saya berhadapan dengan orang...dan saya belajar daripada itu....saya seorang yang pemalu dan saya suka memerhati orang..tidak kisah sesiapa pun...kadang kala wartawan,kawan,dan kenalan rapat ada jugak bertanya macam mana saya boleh berlakon dengan baik...saya tidak tahu nak menjawab macam mana..jawapan saya hanyalah seperti yang dinyatakan tadi..mungkin daripada situ saya dapat memahami apa itu lakonan,macam mana nak dapat lakonan dengan baik...dan mengenal sifat2 manusia..memandangkan saya pemalu dan senyap jadi saya memenuhi masa dengan memerhati....bila lepas memerhati saya akan lakukan balik apa yang saya perhatikan depan kawan2....hahah..sampaikan kawan2 takut untuk bergerak dan menonjolkan sifat sebenar mereka..hahhaa,,,takut saya ikut..hahahhaa..kelakar2..tetapi itulah saya..saya suka berangan sampai kadang2 penuh jerawat kat muka....minat saya dalam bidang seni terlalu mendalam sehingga saya tidak tahu nak buat ape dan nak mengalirkannya ke arah mana..hahaha...saya suka melukis...tetapi takdelah pro sangat..kalau dari sukatan 1-50 tu..kira 2/50 tu adalah...hahhaa..masih belajar untuk memperbaiki...bila melukis saya rasa tenang dan happy...saya bayangkan apa yang saya lukis itu betul2 berada di depan saya dan saya sedang mencapainya....selain tu saya juga suka untuk menjadi cameraman,penulis skrip,pengarah,penyanyi dan penari...kesemuanya saya suka...hahhaa....sebenarnya sebelum saya jadi pelakon saya suka menari...terutama lagu-lagu hindustan...hahaa...haha...saya hendak belajar dengan lebih mendalam lagi dalam bidang ni..mungkin satu hari nanti saya tidak lagi menjadi pelakon..tambah pulak saya kurang tinggi untuk bergelar pelapis hero malaysia dan gigi saya yang jarang serta wajah yang tiada komersial membuatkan saya sedar bahawa saya perlu mencari jalan alternatif....menjadi pelakon bukan mudah...selain menghadapi tempias masyarakat dan saat menghayati watak serta untuk mempelbagaikan watak..ia sangat sukar...saya tidak kisah apa yang mereka diluar sana nak kata dengan saya..yang penting saya mengenali diri saya bagaimana..hahaha....
Alhamdulillah selama 4 tahun membabitkan diri,saya tidak kecundang ke tangan orang yang salah...dan saya bersyukur sebab saya dapat menjaga diri saya dengan baik tanpa perlu berasa riak dengan apa yang saya lakukan..saya harap sikap saya akan berterusan hingga ke akhir hayat saya...amin....
biarlah orang kurang mengenali saya dalam bidang ini kerana saya jarang berlakon tetapi cukuplah saya melakukan yng terbaik dalam setiap yang saya lakukan..dan biarlah mereka mengumpat saya dan mengeji Yasmin..kerana jika betul2 mengenali insyallah mereka akan ok....saya selesa dengan apa yang saya lakukan dan alami sekarang..tidak popular..dengan ini kehidupan saya bebas...saya tidak letakkan keselesaan itu sebagai satu langkah terakhir tetapi saya suka begini..saya akan terus memajukan diri dalam bidang yang saya cintai ini...dan saya lakukan demi ibu bapa saya dan kerana arwah yasmin...selagi perkhidmatan saya diperlukan saya akan beri yang terbaik.....saya akan terus berkongsi dengan anda semua selagi saya mampu...saya akan terus ada disini selagi disini terus memerlukan saya...hahahaa,.saya jugak bersyukur sebab rezeki saya tidak putus2..dengan ini dapat saya membantu ibu bapa saya dan rakan2 yang memerlukan...saya tidak suka diperbodohkan dan memperbodohkan orang lain sebab ia langsung tidak bertamadun....dan saya ingat pesan mak kalu nak buat apa-apa kena ikhlas....saya tidak tahu bidang apa yang sesuai dengan saya selain dari seni....seni itu luas dan seni itu wujud dalam setiap perkara..setiap hari kita melakukannya..setiap hari kita menyentuhnya serta setiap hari kita menguasainya..seni bukan hanya pada lakonan,nyanyian dan sebagainya namun seni begitu halus dan lebih molek dari itu...berniaga,peguam,doktor,pengutip sampah,dan lain2 juga merupakan kerjaya seni cuma tafsirannya berbeza..tetapi segalanya berseni..even perasaan dalaman juga sesuatu yang luar biasa yang patut kita hargai...setiap hari,setiap minit,setiap saat juga seni dan ia  bergerak lebih pantas dari sangkaan manusia....dan kepantasannya mejangkaui pemikiran manusia..salah satu cara saya nak bereksperimentasi ialah dengan mengambil gambar sendiri dan suka buat mcm2 kat anugerah...hahaha...sebab bagi saya anugerah atau festival bukan untuk sekadar memberi sokongan tetapi ia juga tempat untuk berkongsi tentang apa yang dibayangkan...huhu..ini antara gambar2 yang saya ambil sendiri tanpa menggunakan make up,camera yang canggih dan prop yang mahal..guna apa yang ada...dan buat dalam bilik..hahaha..huhu....have fun!!!huhuu

 ni buat selepas tengok lakonan shah rukh khan,...
:)


 kononnya berangan dapat watak serigala jadian..hahhaahaa
 saya bayangkan jikalau saya menghadapi penyakit mental...hhahaaa







 selepas tengok video shah rukh kan bersama mahima chawdry'meri mehooba"
 andai di dalam kandungan tetapi sudah berbaju..hahhaa..upgrade tu..hahha

 sekali pandang cam poster aizat pulak..hahahah

 walaupun kepala saya macam ni tetapi saya still sama...ini sekadar hobi
 kalau terlibat ngan hantu..hahahaha
 somebody
 teawang-awangan di dalam mimpi ngeri
 lepas cek yang mengesahkan terkena denggi..ni gambar seminggu sebelum shoot TALENTIME pada 2008
 ni masa form 3
 form6
 form6
 on the way g study:)
 Di Penang...
 form4
 form6
 ni selepas shoot songlap.teringin tuk botak..haha
 ini antara lukisan saya..ada lagi,next time saya post

 ni time shoot nur kasih
 saya andaikan jika saya tiada jari....sekadar berangan..
 form3
 form4
 form5
 ramai yang tidak suka saya melakukan make up macam ni ke anugerah skrin...tetapi saya sekadar mencuba..walau macam mana pun terima kasih...
di media hiburan...
hahaha..ini saya tak tahu gambar sapa..haha
 masa lapang saya,saya akan melatih diri dengan menangis,ketawa,marah dan emosi2 lain agar saya dapat membiasakan diri ketika berlakon...kalau saya tidak tahu,,saya akan tengok movie2 dan ikut apa yang mereka lakukan...


 ayat2 ni abaikan..den ni kadang2 jiwang sikit..hahhaaa
 dalam van...masa nak g mandi..hahaha
 depan umah...
 ni kawan baikku,amalina mansor...
 dalam bilik..hahaha

 masa shoot jidin...

ni pakai kaki tekan button enter tok amek gambar..hhhaah..kat atas katil dalam bilik...menggunakan webcam laptop tanpa edit...sekian::::)

itu sahaja buat masa ni..huhu..thanks everyone..kerana anda saya masih disini..tq:)
memang malang mak saya dapat anak gilo cam ni..hahahaha..tetapi nasib baik mak saya faham yang anak dia gilo camni..hahhaa...huhu...kalu kat umah tu mcm2 saya buat...mak saya hanya tengok je...mak ngan ayah is the best....kepada gebata,teater group,form6 group,media hiburan,rakan2 artis,soul community dan rakan2 sekalian yang mengenali saya..terima kasih sekali lagi kerana sudi meluangkan masa dengan saya....tq:))))ibu ros miss u..........

15 comments:

atie said...

ayie....wish u all the best....akk juga merasa bertuah dpt mengenali kamu.sebarang pandangan dan teguran dri akk harap kamu xambil hati.terima kasih juga kerasa sudi minta pandangan dan bergaul ngan ku yg 'mereng' n gilo2 ni.ahaks.....miss n luv you

Eja said...

ini yang saya selalu cakap AWESOME tu...hehehe.. :)
All d best kawan :)
Tengs 4evrything :)

Syafie Naswip said...

terima kasih semua:)))

pendeka7 said...

muke syafie n iqram dinzly cam nk dkt same cm adik beradik...kalau ckp adik beradik pn leh caye..anyway..keep up the good work in acting!

QaRaMi HasHim said...

bhahahaha.. kelakar la. mcm2...
:p

Syafie Naswip said...

haha..sama eh muka kitorg..tq:))
ape yg kelakar bro..hahaha

nor said...

syafie nie peramah orng nye..
ingat an sombonk...
sudi kew lau sy nk jdi kawan syafie???
lau x sudi x pew r..
sy x pakse..

nor said...
This comment has been removed by the author.
Syafie Naswip said...

Nor-sy xkisah kwn ngan spe2 asalkan die ikhlas kwn dgn sy....:))))...

PeNdEkA said...

xde la betul2 iras tp sbb ade feature yg same tu yg nampak cam lebih kurang..no wonder dlm satu drama ni watak kecik die awk bile besar iqram kn?

Syafie Naswip said...

a.ah..saya jadi iqram,...:))

Miss Sweeter said...

0mg,,,nk wat confession kt cni,,kam0 cngt c0mel,,,suke tgk mke kam0,,sweet cngt2,,,eeiii,,nk lsung pipit... =)

Syafie Naswip said...

miss:thanks mis..:))u2...

Miss Sweeter said...

iyew ker??btw tenkiu p.e (yer2 jer pnggil p.e mcm rpat jer) ..=p xper kn??

Syafie Naswip said...

p.e??boleh je..hahha...ramai je yg pggil p.e..hahaha