Sunday, December 19, 2010

Barangan terindah dari Yasmin....

Assalamualaikum..i'm back...hahaa
selama shoot dgn yasmin..yasmin banyak beri barang2 seperti hp,handycam,jam,sut,buku cerita berbahasa inggeris,cermin mata,baju,sweater,kasut,wang,tiket mukhsin,poster,baju mukhsin and talentime...ada sesetengah yang hilang dicuri oleh seseorang ketika saya shooting..ada yang saya still guna dan ada yg simpan dalam satu kotak sebab tak dapat terima pemergian cik min..
saya hanya melepaskan rindu pada barang2 yang diberikan kepada saya...
dulu saya ada tempat ngadu dan ketawa tapi kini tiada lagi...
sekarang kalau saya tension or sedih saya hanya pendamkan saja kerana bukan senang utk bercerita hal peribadi..
saya pun dah lama xjumpa geng2 mukhsin or talentime..jadi saya hanya bergerak sendiri mengikut arus dan kata hati saya...
tapi handycam yang yasmin beri pada saya tu ttp saya akan simpan sebab itulah hadiah yang paling saya syg..yasmin belikan tu pon sebab dia tahu saya minat merekod2 ni...saya pernah record guna fon yg yasmin berikan pada saya masa sy form 2 dengan kwn2 baik saya dan saudara sy...ia sesuatu yang menarik dan saya ingin buat demi cik min...
saya nak jadi mcm die...
itulah niat saya dulu..
then lepas festival filem yang sharifah amani menang tu die dtg umah saya dan sy tunjukkan video yang saya bikin...
dia terkejut dan terus kol editor die untuk disunting..dan kata bagus dan sebab tu dia belikan saya handycam masa promote silky girl..saya sangat terkejut cik min sanggup belikan saya...sebab selama saya hidup saya tak pernah jumpa seseorang yang begitu baik dengan saya...
saya sangkakan hubungan kami macam pelakon dengan pengarah saja tp sangkaan saya meleset kerana hubungan kami lebih dari itu...dia betul2 anggap saya macam anak kandung dia...
ada satu tyme tu saya sakit teruk dan bila saya buang air kecil sampai keluar darah yang banyak dan mcm tu jgk dengan buang air besar..saya tak pernah rasa benda mcm tu..die mnyucuk seperti ditikam dengan pisau dan paku pada perut dan kemaluan saya...
saya sangat takut...
saya kol cik min dan jelaskan pada dia..
seminggu lepas tu..dia bawa saya pergi hospital bangsar dan cek..
doktor suruh saya kencing dalam botol yg disediakan..apabila saya kencing hanya darah bukan air kencing..
so doktor maybe suspect batu karang..dan bila di cek2 rupanya betul so doktor cadangkan saya minum air yang banyak dalam 3 botol bagi memudahkan batu karang keluar..
tapi ada satu hari tu..lepas balik hospital dia minta saya lepak kat rumah dia sampai malam,......selalunya xde mcm tu..dia suruh saya lepak sampai malam dan bila malam dia akan suruh driver die antakan saya..
saya sangat bosan sbb xtw nk buat ape...so dia tanya sy.."mukhsin nk tengok rabun?".."sy ckp ok je"..bila pasang tak keluar gambar...pastu dia ckp sepet?..saya ckp saya dah tengok...gubra?
saya kata ok jer...
dia tanya lagi..mukhsin?
"saya dah tengok lebih 60 kali cik min"..hahaha
so die tanya lagi...talentime??
"ok jer"..
die tanya lagi....muallaf?
saya kata "ok jerk"...
then dia amek dan pasangkan tp still xboleh display...
xtw knapa...
dia ckp mukhsin syg spe?
sy ckp la "sy syg cik min laaa"..
klo nnty mukhsin berlakon dengan pengarah lain,msty sin lupa cik min kan??
sy kte xdelah..
so saya tanya pulak "kalau mak ngan ayah saya meninggal saya tak tahu nk tinggal dengan sape"?..
kemudian die jwb.."sin tinggal dengan cik min la....sekolah kat sini and semua cik min tanggung..k"?
sy hanya terdiam..
then dia ckp..mukhsin rasa dalam malaysia ni siapa yang sin suka???
saya ckp la rosyam nor,p ramlee,nordin ahmad..so dia diam je..
perbualan kami menjadi lebih santai dan tiba2 dia tanya sin nak cd mukhsin...?
saya ckp takpelah cik min..saya dah ade...
dan die ckp..tak ni lain..mukhsin ni print kat italy so gambar dia cantik..cik min ada 2 je..satu tuk cik min dan kalau mukhsin nak cik min leh bagi....
saya kte ok jerk..
dan dia pun bawak keluar cd yang diprint di italy tu pada sy...saya kata "cantik la cover die cik min"
dia kate"sin amek la..cik min bagi..tp jaga elok2 dan jgn ilgkn k.."
saya kata ok"
pastu kitorang pergi makan dan saya mandi pastu bila dah malam..tunggu yasmin lepas solat dan dia ckp mukhsin jgn ilgkan k.
saya ckp ye...
dia ckp lg..smpan macam mukhsin jge nyawa sin k?
saya agak pelik tp xpk ape2 pon sbb mungkin dia sengaja nak berseloroh..
hahaha]
dah dekat 10 kali dia ckp bnde sama..
so bila dah pukul 10 driver dia dtg dan saya pun kena pulang...kemudian suami cik min pun pulang dr kerja...
saya slm masin2 dan cik min macam nk nangis sebab saya kena balik..
layu je muka dia..tak pernah tengok die cmtu..
satu hari tu mmg seronok keluar dengan die dan mcm2 die beli tok saya...
saya hanya berterima kasih je..so dia pesan tok kali terakhir pada saya jaga diri baik2 dan jgn tinggal solat..jaga mak ngan ayah baik2...berlakon bagus2...jage cd tu baik2...
sin jgn lpe cik min k..
sy ckp ye cik min...dan dia ckp lagi..ckp kat abg nuar jgn bwk laju2 dan sampai msj cik min...jge cd tu elok2..
so bila dh smpai umah saya msj...
keesokkanya dia msj saya dan ckp cik min letak nama sin dlm pencalonan pelakon pembantu lelaki terbaik film festival...
sy ckp tq cik min dan dia pesan tuk kali terakhir...t8cre and jge cd tu..
itulah kali terakhir sy dengar suara dia...lepas 2 bulan kemudian..saya dapati dia meninggal dunia..jadi cd tu sahaja yg saya simpan tp saya tak sanggup nak pasang...byye..

7 comments:

axhdecqs said...

sampai sekarang tak pasang ke cd to?

nabilahsaharudin said...

wlaupn cik min dh prgi meninggal kita .cik min ttp di hati kita semua. bila adk baca aje blog nie . adk dpt rasa kn . betapa akrab nye abg dgn cik min . walau mcm mna skali pn abg kena terus kn hidup . cik min disana . msti trsnyum melihat abg disini . abg kata nk jadi mcm cik min kn . ha adq doa kn semoga abg dpt capai impian abg . tak mahu sedih2 tau . haa yg pnting jagan putus asa ok abg . adq yakin tanpa cik min disisi abg . abg boleh berjaya . sbb cik min selalu ada di ingatan abg . dimana saja abg berada . :D

cik S said...

pasanglah cd tu. mana tahu ada mesej khas dalam tue?

Syafie Naswip said...

Selepas arwah meninggal,cd tu cm xbpe elok..jd sy smpan je:))

Iman Hakimah said...

Erkk ? Sedihnyaaaa :'(

Syafie Naswip said...

iman:takpe lumrah kehidupan...:))

Ayu said...

sedih story nie .. smpaikn sy nangis sorang2 .. thumbs up for u !!