Monday, June 20, 2011

Cuti Yang Me..............hehehehhee..




Ai Semua..Assalamualaikum semua...Lama sangat saya x update blog ni..sekali bukak..alamak!..penuh dengan komen...hehehe..anyway terima kasih semua kerana sudi singgah di blog saya ni..hehehe...saya minta maaf sebab lama tak update..bz skit...hehehe...

ok la,hari ni saya nk berkongsi dengan anda semua mengenai pengalaman cuti saya baru-baru ini di kuantan...kalau ikutkan hati saya xnak balik kuantan lagi buat masa ni tapi memandangkan saya rindu pada ma(mak pawie) jadi saya terpaksa kosongkan beberapa hari untuk pulang ke sana bersama pawie...

segalanya dah siap cuma nak bertolak je lagi...kerja2 sekolah pon terpaksa angkut sekali sebab takut tak siap..dah lah banyak..hehehee....bas berlepas pukul 4 petang dan kami berdua dah terpacak kat bastop bas pukul 3.50 pm...hai penat sungguh hari tu..dah lah panas terik...berpeluh jugak la menunggu bas tu...hehehee....sampai je kitorang di bastop bas tu,kitorang lihat takda seorang penumpang pun yang membawa beg seperti kami berdua..dalam hati ni dah rasa macam tertingal bas tetapi pawie nak sedapkan hati jadi dia cakap bas kat kawasan tu pukul 4 baru nak bertolak daripada Terminalnya....so kitorang menunggu je la dengan reda...tak sampai bebarapa minit,bastop itu mulai dipenuhi khalayak...keadaan bertambah panas..baju den dah berpeluh dah ni..hahaha....lepas tu saya pun melihat jam hp,jam dh pukul 5 pm...saya cakap kat pawie

SAYA : Eh pawie! aku rasa kite ni memang dah tertinggal bas doh...
PAWIE : Takdalah,belum lagi..bas kat sini memang lembab sikit..........

Saya pun bila pawie cakap macam tu saya sangkakan betul la kot..jadi kami pun menunggu lah sampai pukul 6 pm...masa tu kalau anda lihat baju kami berdua memang boleh perah dalam cawan dan masukkan 2 sudu gula wok..hahahahahahhaa...sesuai untuk juadah minuman petang...hehhee..
Akhirnya saya dah give up menunggu dan suruh pawie call HotLine..pawie try call tetapi tidak berjawab,so saya try call pulak..akhirnya dapat jugak...Alhamdulillah,saya terus pass kat pawie tuk cakap...rupa-rupanya bas tu dah tinggalkan kami..dia sampai kat bastop tu pukul 3.30pm...awal sungguh!..dalam ticket pukul 4...so nak wat macam mana..reda je la....nasib baik la kakak yang tengah bercakap dengan pawie dalam HotLine tu
kesiankan kami dah dia tolong sediakan 2 tempat kosong utk bas yang seterusnya iaitu pada pukul 7.30 pm...lepas tu kami berdua pun dengan muka slamber donno angkat bag2 yang besar dan banyak tu tahan teksi..orang ramai tengok je kitorang...hahhaha..sampai rumah,saya terpaksa mandi terus dan tepat pukul 7 kami sampai dekat bastop tu balik...pawie call HotLine tu balik dan dia cakap bas tu belum bertolak lagi..Alhamdulillah...sementara menunggu bas sampai,saya pergi beli 2 burger kat tepi jalan tu dan share satu air mineral..hahah....tepat pukul 8 pm bas sampai dekat bastop tu...so kami pun naik dengan gembirannya...susun2 beg,terus tidur....hehehee...

bila sedar2 je,bas dah sampai kat perhentian mana tah dan kami berhenti makan mihun sup...memang kow punya mihun supnya...tengah2 lapar semuanya sedap ye dak..hehehhee...kami diberi masa 20 min...selepas selesai waktu tu,bas bergerak meneruskan perjalanannya...Selang beberapa minit,bas kami dah tiba di kawasan Kuantan....pawie pergi bertanya pada driver bas supaya turunkan kami dekat Kg Pandan 1...lepas tu,driver bas tu emo secara tiba-tiba dan berhentikan kami dekat kawasan Jaya Gading...alasannya dia tidak mahu berhenti di kawasan yang tiada bastop...selalunya pun bila kami balik,bas akan berhenti jugak kat kawasan tu..tetapi entahlah apa kena dengan driver bas ni...so kami pun menapak la jalan kaki dengan bag2 besar tu..hehehee...yang tak tahan tu,setiap kali lori treler atau bas muncul badan kitorang dah macam nak melayang pulak da..hahaha..memang betul2 kering dah ni..hehee...bila kami dah sampai dekat Kg Pandan 1,pawie call kak watie utk jemput kami.....Alhamdulillah...

Kesokkannya bila saya bangun,segalanya sangat indah..suasana kampung yang mendamaikan menenangkan jiwa...kemudian nampak kelibat jet-jet pejuang yang sedang practise di awan biru menambahkan lagi seri pada pagi tu....walaupun bunyi jet2 tu membingitkan tetapi memang smart gila..saya terus ambil hp dan record jet2 tu...nampak cool je...masa tu mulalah saya berangan,kan best kalau suatu hari nanti saya dapat watak yang memandu jet pejuang..hahahhaaa....kehadiran saya disana disambut baik...setiap masa saya disogokkan dengan makanan...kira memang tak leh diet la...semua makanannya sedap2..hehehe...kalau di rumah saya,saya hanya makan 3x kali sehari sahaja iaitu waktu pagi,tengahari dan malam..petang tu kalau lapar baru makan...tetapi kalau disini pagi sahaja dah 3x tengahari 3x petang 3x dan malam 3x..hahhaa..memang gemuk la saya lepas ni..buncit di depan..hehhee..bila orang tanya berapa bulan??9 bulan...hehehhehee....kalau dekat sana saya akan duduk dekat buaian yang digantung antara tiang ke tiang dihadapan rumah tu sepanjang masa..rasa mcm duduk tepi pantai...haha...sampai pawie ajak pergi kedai pun saya tak nak pergi..hehee..kalau saya bosan baru saya akan bangun..



Kebetulan masa kitorang balik tu hari jadi ma,jadi pawie ajak saya pergi kedai kek utk beli kek dan buat suprised kat ma..hahaha...

HaPpPpPpPpPYyyY buUuUfFfDay Ma!..Love U So Much!..:D


Pawie dan Ma!...

Diharapkan ma gembira dan mengubati kerinduannya pada pawie....amin2...

Keesokannya saya dan pawie pergi meronda-ronda di kawasan kampung...lepas tu kitorang singgah kedai ABC..perghh!memang tak terkata...hehehe...bila malam pulak,pawie ajak saya pergi rumah kawan perempuannya yang bernama Farah...bila siang memang indah la..tapi bila malam hari kawasan kampung disini sangat menyeramkan...hahaa..dengan lampu jalannya ada satu sahaja itupun hidup segan mati tak mau....hehehe....kawasan rumahnya yang jauh jaraknya antara satu sama lain...tempat lain ok cuma kawasan yang pawie bawak saya ni cam seram sikit....dah lah masa tuh saya pulak yang bawak motornya...hehee..jalan punya jalan saya cakap dekat pawie"macam mana lah orang2 kat sini duduk..kalau jadi apa2 kan susah"..yang pawie ni daripada tadi asyik gelak je atas motor..saya tegur la jangan mengela sangat...tetapi dia still gelak2 sebab dia ingat saya cuak..hahaa...saya risau la jugak sebab saya tak biasa dengan kg pawie ni....masa tu dalam pukul 10.30 pm...selepas tu saya nampak semak2 di kawasan hadapan sebelah kanan bergoyang...saya sangkakan anjing..saya buat bodoh je la tetapi tiba-tiba babi hutan yang menyusur keluar daripada semak tu dan melintasi motorsikal kami...Alahai!..besar sungguh punggungnya ..hehehe...memang terangkat bulu roma saya...saya terus brek emergency..yang pawie tak berhenti gelak..saya dah terkejut saya terus buat U-turn lerr...depan motorsikal je masa tu...nasib baik babi hutan tu tak period..kalau tak habis disondol saya dengan motor buat tempeyek...hehehe.....

Kesokkannya pulak pawie ajak saya pergi makan dekat kedai kek dengan kawan2nya...memang sedap makanan kat situ...paling sedap mihun supnya...hehee..kerja den makan je r..hahaa...lepas tu bila malamnya saya,pawie dan 3 kawan pawie pergi karoeke dan bila selesai karoeke kami singgah ke Teluk Chempedak..hehe..





masa karoeke cuma satu jam je jadi berebut-rebut la kami karoeke..hehehe..walaupun saya baru kenal dengan diorang pada siangnya tetapi bila malamnya kami macam dah lama kenal pulak..hahaha...yang tengah tu nama dia idin,sebelah kiri tu daus kot..saya xpasti..yang seorang lagi epy namanya..kira diorang member baik pawie la masa sekolah menengah dulu..hehehe...selepas selesai proses sakitkan tekak,kami pergi menenangkan jiwa di Teluk Chempedak...menghirup angin malam..hehee..kami sampai kat teluk chempedak pukul 10.30 pm sampai 2 am baru kitorang balik...mmm..nak tahu apa yang kami buat kat pantai Teluk Chempedak???..ikuti gambar2 di bawah ini..hehe...


Sempena ingatan kepada Yasmin Ahmad..Semoga rohmu dicucuri rahmat..!..:D

Kenangan lama wok!..hehehe

pipi den dah nampak bulat...hahaha..

proses membuat arca figura pada pasir pantai..idea secara tidak langsung....

masa ni dah pukul 12.30 am...


hasilnya tidaklah sebaik mana,maklum lah 1st time buat..no experience...hehe..tetapi jangan fikir lain eh..ini cuma hasil karya seni semata-mata..itupun tak sempat siap sebab masa tidak mengizinkan...Enjoy!






Setelah selesai,kitorang lepak minum2 jap kat KFC...ayam semua dah habis jadi minum air je la..hahaa

yang daus ni,muka dia sebijik macam kawan lama saya iaitu badut atau nama sebenarnya azmi..badut tu nama panggilannya..insyallah next time saya akan wujudkan entry pasal dia and saya akan bandingkan wajah mike ni..hehehehe..

On The Way balik...:))

Ketika kami mahu pulang,kami nampak kelibat seekor babi sedang menjamah sampah sarap yang terbiar di kawasan parking...Alahai..memang kena dengan masa dan tempat la...haha...kalau anda semua nak tahu,babi ni cuma duk relax je ketika kami cuba mengambil gambarnya...lihat sahaja aksinya yang manja tu..hahaha..kitorang sampai pusing2 kawasan parking tu berulang kali dengan kereta Saga milik Epy hanya untuk mengambil gambar babi tu..hehhee...dah macam dokumentary National Geographic pulak...hahaa...kat K.L saya tak pernah nampak lagi jadi bila nampak kat kawasan kampung..memang excited la...hehee...sesudah penggambaran tersebut,kami pun pulang semetelah masing2 sudah mengantuk....Ketika on the way balik,lampu isyarat menjadi merah..so kami berhenti la...sebelah kanan kereta kitorang ada sebuah lagi kereta...saya membuka tingkap sebab dalam kereta tu panas...yang lain macam biasa la...ada yang tengah mesej awek,ada yang tengah menyanyi..tiba-tiba kereta di sebelah kanan kitorang tadi membuka tingkap dan kelihatan wajah wanita yang berpakaian seksi sambil mengenyit matanya pada kitorang...kawan2 pawie dan pawie tadi tetiba segar pulak biji mata diorang bila nampak awek tadi buat macam tu....masing2 terus bersorak dalam kereta..aduhai..saya diam je...malam nak masuk campur...sebab dah mengantuk..haha...
then awek tadi tu terus naikkan tingkapnya dan tingkap belakang pulak yang turun....tiba-tiba pondan pulak yang muncul dan membuat aksi separuh lucahnya sambil bermain lidah dan mengenyitkan matanya pada kitorang...Astaqfirullah al azim...saya hanya tersenyum sahaja melihat sikap kawan2 pawie dan pawie yang seronok bersorak..hahahaa..tak lama kemudian,lampu isyarat kembali hijau dan kereta itu memecut laju...mereka semua suka yang amat selepas mengacau awek dan pondan tadi tu..ada2 je...hehehe..selepas tu,epy menghantar seorang demi seorang pulang ke rumah masing2...itu la dia ceritanya..hahhaa..keesokkannya kami pulang ke K.L dan dijemput oleh ibu roza di perhentian titiwangsa....baiklah..kalau ada masa lagi saya akan update..anda boleh click mrsyafie92 di U-tube utk menonton video2 saya..terima kasih semua..t8cre..hehehe.....



Selamat Malam.....

14 comments:

Bella said...

ser0n0k bercuti eay dik :)

amy syifa said...

patut la lame x update blog,asyik bercuti ya..huhu

happy belated birthday utk ma..

p/s~nak kek!! huhu..=)

missbby said...

suka sangat adik update blog..suka baca cerita adik la..nice..:)

Anonymous said...

Bella:sangat enjoy:))...hehee



Amy syifa:hehehe..itulah dia ye...insyallah esok kalau ada masa saya nk update yg baru..:)...hehee


Miss:hehe...tq kak..:))

syira slyfix (: said...

jap ea .
tumpang tanya .
ce bagi title yang penuh .
me apa ea ?
(:

[ h a f i z ] said...

haha, mcm2 tragedi yg blaku time cuti ye... haha

*NuR* said...

so, adventure :)

ask me said...

mukhsin...

nama kwn kau sama dgn nama aku lah..
nama aku pun Azmi. hehe

Nur Jamilah Mohamad said...

Hey Syafie... I'm one of your fans from Singapore. Really like your acting. Especially 'Dunia Batinku'. Really touched my heart till I kinda sobbed to the very end. Cuma nak tanya sikit, apa perkembangan & drama or filem sterusnya? =)

kAyShaari said...

hahahaa..pengalaman yang panjang~ nice la awk :)

Iman Hakimah said...

HAHA ! Cuti yang memang betul2 cuti lahh Syafie. AHA :D Ada je aktiviti yg korang buat. Bagus bagus. Yang buat arca tu lahh yang paling kreatif uhh. Ehee ;D

Syafie Naswip said...

syira:sebenarnya me tu merangkumi membosankan,mengagumkan,menyeronokkandan sebgainya:))


hafiz:hehehehe..

nur:hehehee

ask:yeke?kim salam die k:))


nur:hye nur:))..yeke?alhamdulillah...terima kasih sgt2...buat masa ni saya xamek ape2 job tp last film songlap..nntykan k:))

kay:hehee..tq awk:))

iman:hahaa..itulah die bila kebosanan+keinginan+kreatif=jadi mcm2..hehehe

-fizA- said...

seronok bercuti~

~CikSalihah~ said...

cuti yang menyeronokkan..ketawa guling guling bile bace ade babi melintas..pasti itu satu pglaman yang tak akn dilupakan kan. :)