Monday, December 13, 2010

Yasmin Ahmad Pengkarya Berkualiti..

 Yasmin Ahmad..........bagi saya dia seorang pengarah yang luar biasa baik di set ataupun di luar set...saya sangat mengkagumi dia..saya tak tahu apa yang dia ada and apa yang menarik pasal cik min sampai filem2 nya menarik perhatian ramai..tetapi dia tetap indah dihati saya..kadang2 bila saya marah or sedih then nampak dia or menjawab panggilan dia terus sejuk hati saya...walaupun masalah saya tu besar bagi saya tetapi bila tengok muka cik min..terus sejuk...tak tahu kenapa..muka cik min macam ada sesuatu yang membuatkan kita ingin tahu apa yang istimewa pasalnya...dia lah ibu....dia lah rakan..dia lah pengarah dan dia la bidadari...dia tempat kedua untuk saya mengadu selepas kedua ibu bapa saya...saya memang meletakkan dia no 2 dalam senarai terpenting dalam list hati saya walaupun kini dia telah tinggalkan saya..saya tak salahkan dia mungkin ada sesuatu yang lebih baik untuknya yang ditentukan oleh ALLAH di sana..pertama kali saya berjumpa dengan cik min di tempat casting...dia asyik memandang saya dengan satu pandangan yang tajam seumpama mahu mengorat saya...masa tu casting di Ladang Poh-Poh jln Sg Pencala,damansara....ini kali kedua saya dan saudara saya dipanggil untuk casting selepas seminggu menunggu jawapan...diorang cakap "nanti datang eh sebab nak pilih daripada 20 orang untuk watak mukhsin...so malam tu pun kitorang datang lagi sekali..geng2 biasa seperti yang saya post sebelum ni...bila kitorang sampai ke destinasi...masing2 gubra tahap dewa sebab masa casting yang kali pertama tu cuma kitorang je yang casting..now dah lebih dekat2 20 orang..jadi persaingan pun sengit..hahahhaa..tapi dengan berbekalkan keyakinan 10 peratus tu..kitorang pun menghafal skrip..hahhaa...duduk je 3 orang di atas kerusi bangku yang sempit tu..sebab punya malu..saya sangkakan yasmin ahmad tu pengarah lelaki sebab tak pernah dengar nama dia dan tak pernah tengok filem2nya...bukan tu je mmg xpernah tengok wayang that tyme..huhu....dan bila cik min pandang2 saya..saya mula malu dan gelisah sambil cakap dekat saudara saya dikwan.."eh,asal nenek tu pandang2 aku....so dikwan cakap"haha..dia syok kat hang la tuh"..haha..saya ckp"hang gila ke ape.."...dan saya ternampak sharifah amani berbaju kurung buat kali pertamanya masuk ke office..terus bersemangat...dalam hati hanya tuhan je yang tahu.."wow pelakon.."huhuh...lepas tu saya nampak sharifah aleya pulak...alahai lagilah bersemangat...seorang demi seorang masuk ke dalam untuk casting....tiba2 yasmin panggil saya dan tanya saya.."nak berlakon x?"sy ckp saya xnk sebab xpandai berlakon tp boleh cuba"..dia ckp "awk nak berlakon dengan perempuan tu???saya ckp"sape?kemudian dia tunjuk pada aryana>>>>>saya ckp dlm hati takkan la dia berlakon dengan aku sebab dia kecil masa tu dan rendah pada saya...:)tapi buat pertama kali saya tengok aryana..orangnya senyap dan brutal sambil pakai baju kurung biru...saya cakap dengan cik min"saya tak pandai cakap bahasa inggeris"dia ckp"alaaa cuba je..bukan semua bagus berbahasa inggeris...ckp inggeris pun manusia biasa jugak kan??huhuh..so saya pun memberanikan diri menegur aryana..selepas 15 minit berbual..terasa macam dah lama kenal..sebab masing2 macam selesa bila menghafal skrip sama2..lepas tu nama syafiq dipanggil tuk casting,pastu dikwan dan baru saya dengan aryana...inilah gambar pertama saya dirakam dan diupload ke google.



masa ni kitorang berdialog scene yang atas pokok tu...hahaa..masa ni tetiba hati saya rasa panas sampai ke telinga sebab rasa lain bila berdialog dengan yana..dia pun selesa panggil saya mukhsin dan saya pun selesa panggil dia orked...maka terbentuklah mukhsin and orked di Layar Perak....kitorang rasa macam betul2 berada di atas pokok sambil berdialog..walaupun masa tu saya gubra sangat sebab depan kitorang siap dengan lampu kamera,kamera dan orang ramai..naik bulu roma...tapi dapat kawal bila berlakon dengan yana..kiranya aura dia memberi pada saya untuk saya teruskan..cool sangat masa tu..ini pengalaman manis bagi saya..lepas tu cik min minta saya bukak baju sebab nak saya berdialog sambil bukak baju..saya agak malu sebab kulit saya gelap tetapi buat jugak la...masa tu kak nani dan kak leya menjerit dan dan membuatkan saya lagi gubra..haha..saya tengok diorang macam satu kepala dan family.orang lain semua dah balik tinggal kitorang saja yang tak balik2 lagi...dari pukul 8 sampai pukul 1.30 am....lepas tu kitorang pun balik then bila tahan teksi,ada satu teksi ni macam lain pandang makdak saya..jadi kitorang batalkan tuk naik teksi tuh...cik min pun suruh orang dalam production hantar kitorang sebab risau hari dah lewat....:)



gambar yang sebelah kiri ni masa ke Jepun(2006)pertama kali naik flight memang menakutkan. Alhamdulilah mukhsin tercalon kat sana...jadi cik min nak bawak saya sekali ngan yana ke Jepun...siap pergi shopping tuk beli sut dan baju kebaya...ini pertama kali saya memakai baju yang mahal dan pertama kali nak pergi anugerah...bila diumumkan tercalon di Festival sana,saya terkejut sebab bagus sangat ke lakonan saya?....haha..pelik2...saya pergi pun kerana cik min..saya risau jugak kalau nanti meninggal tak sempat mengucap bila kapal terbang terhempas..hahhaa..cik min yakinkan saya "takdelah insyallah takde pape"...hari raya ke 2 mak ngan ayah hantar saya ke damansara dan cik min jemput kat sana..masa tu nak pergi 5 hari je tapi saya bawak baju macam nak pergi sebulan....hahaha..tergelak cik min tengok saya..so bila nak gerak saya peluk mak saya erat2 sebab ni 1st time saya nak tinggalkan malaysia dan kali pertama jauh dari mak ngan ayah...saya lebih rapat dengan mak daripada ayah sebab ayah saya garang..hahhaa,,jadi perhubungan kami tidak terlalu rapat..tapi ayah ngan mak ialah mak ayah terbaik yang saya ada...walaupun siapa pun status mereka,diorang tetap mak ngan ayah saya...malangnya saya anak tunggal jadi saya agak sunyi..hahaha,,tapi saya bukan anak manja...walaupun saya rapat dengan mak saya lebih suka bersendiri dalam menyelesaikan masalah dan jarang bercerita pada mak..berbalik pada cerita kita tadi...haha..terlajak pulak...mak saya sampai menangis sebab takut jadi apa2 kat saya...huhu...bila hari nak bertolak tu...saya hanya pegang tangan yana je sebab takut...bila dalam flight tu saya mengucap siap2,berdoa dan moga2 diampunkan segala dosa2 saya...hahaha...flight dah mula bergerak tetapi masih dalam keadaan terkawal..saya maintain lagi...tiba2 enjin auto nya tu dah panas dan laju macam f1..saya menjerit sampai satu flight dengar...masa tu cik min and yana belah sebelah saya..and saya tengah2 diapit dua wanita..abg fendi(editor mukhsin)kat tepi cik min....memang malu sangat..sebab saya menjerit sampai nak terkeluar anak tekak...bila keadaan filght dah terkawal baru lah saya ok..hahaha..cik min hanya gelak je...huhu..lepas tu dia suruh saya cuba makan wasabe yang warna hijau tu...dia kata asam..saya pun dengan muka selamba saya terus masukkan dalam mulut...huhu..lepas tu mata saya terbeliak dan saya termuntah sambil keluar suara donald duck..hahaha...pengalaman memalukan diatas flight tetapi akan dikenang sampai bila2..bila sampai jepun saya macam takut jugak la sebab bukan negara sendiri..so bila sampai saya agak takut nak makan sebab risau tak halal..jadi cik min pun cakap.."takde pape sin.semua ok...makan je k..haha"....saya pun makan..lepas tu kitorang check in hotel and bilik saya tingkat 3 and yana bilik berhadpan dengan saya..abg fendi tgkt 2.cik min and suaminya di hotel lain...ooh lupa..suaminya gerak awal pada kitorang..saya ni kdg2 agak penakut masa tu..hahaha...so bila masuk bilik tu..macam2 saya fikirkan...saya pk ju-on la,org ptus kepala la..pontianak version jepun la...hahha..samapi2 xleh nak tido..huhu...lepas tu saya kol bilik yana.rupanya dia pun xleh nak tido sebab takut..akhirnya dua2 dalam bilik abg fendi....hahahhaa...tido kt situ...keesokanya kitorg balik bilik masing2 dan mandi tok keluar shopping and tgok filem2 yg tercalon...bila siang ok jerk bila malam hotel tu sunyi pulak..hahaha..cik min tergelak je bila saya dan yana berperang mulut pasal hotel tu..hahaha..yana bila dah dapat shopping memang xingat la..saya hanya ikut je sebab xtahu nak beli ape..kitorg pergi jalan2 dan shopping..memang best..then pergi lunch kat satu kedai ni...menu nya macam bakso tetapi sedap sangat2...saya pulak kuat pedas so bila takde pedas xsah..jadi saya ambil lada hitam dan masukkan sampai habis satu botol..baru rasa pedas..yang uniknya masakan sana memang panas sgt2...saya makan sampai berdarah lidah saya..huhu..terus kebas...huhu..lepas tu pergi tengok orang buat silap mata dan sebagainya...dan pergi promote film kat sana lepas habis tayangan kat satu pawagam ni...hari2 kitorang kena macam tu...best sgt...saya ni tak bape pandai b.i apatah lagi nak cakap jepun...memang kena ambil tuisyen balik la..hahaha...so saya cuma cakap bahasa melayu dan cik min translate kan dalam b.i dan ditranslatekan oleh seorang orang jepun ni...huhu..so alhamdulilah mereka sukakan filem mukhsin.orang jepun sangat beradab..saya sukakan budaya mereka...aman,tenang cuma yang tak berapa gemarnya suasana malamnya sahaja..hahaha..walaupun mukhsin tak membawa apa2 anugerah tetapi dah tercalon dah cukup baik..maybe ada hikmah disebalik tu...lagi pun saya baru lagi dalam industri so kena timba banyak lagi pengalaman...yasmin pun ada pesan jangan terlalu mengharap pada anugerah,yang penting kerja kita berkualiti..dan saya hanya mendengar nasihat yasmin...ok la sampai kat sini dulu..nanti saya akan sambung balik pasal cik min..tq2....:)


 beliau sungguh berkarisma dan kerja2nya menambat hatiku untuk menjadi sepertinya...
 i love u cik min..:)
 beliau seperti ibu kepada kami semua...:)u always in my heart.......

6 comments:

si blogger kerek said...

nice free style of writing. macam tengah bercakap mase bace each entry about yasmin.

Anonymous said...

Thank you for sharing ur cute experiences..lol! -shiqin

Syafie Naswip said...

Alhamdulillah..terima kasih....insyallah..mana yg boleh sy sharing bersama anda sy akan sharing:)..tq atas comment:)

fadreza phycaze said...

i like your posting about her..
i also salute Yasmin Ahmad..
Nobody like her..

Iman Hakimah said...

Eheee . SUka cerita syafie. BEsh je bila baca , buatkan org tersenyum , tergelak kecil bila baca. Ada masuk lawak la , eheee ;) Keep it up ! Always support you ;)

Syafie Naswip said...

fadreza:thanks a lot..dia mmg lain dr yg lain...moga rohnya dicucuri rahmat...nwy tq 4 u cmmnt:))



iman:tq u 4 u spot:)))hehehe