Sunday, December 12, 2010

zaman sebelum mukhsin dan pemahamanku

Saya seorang yang sangat simple,skema,kuat marah,degil,tidak tahu menjaga penampilan,kuat mengamuk,kuat merayau dengan kawan2...hidup ni terlalu indah dan padat dengan penceritaan..kdg2 kita xsedar masa berlalu dengan cepat..kite tidak pernah merancang masa depan dan kita tidak mampu merancang sebaliknya mengikut arus kehidupan dengan membuat persediaan diri secukupnya...sebelum saya bergelar pelakon saya tidak pernah tahu apa akan jadi terhadap diri saya dan apa yang saya buat hanya mengikut kata hati yang dibentuk semula jadi daripada PenciptaNYA..saya sendiri tidak pernah tahu apa itu tanggungjawab dan tidak ingin sekali untuk mengetahuinya...kadang2 saya rasa sunyi hidup ni dan kadang2 gembira..perasaan sunyi itu mula sebati dengan diri saya sejak berumur 4 tahun..saya pun tidak tahu..tetapi sekarang saya sudah dapat atasi kesunyian saya dengan belajar,berlakon,melukis termasuk ber-fb..hahaha...hidup ni banyak perumpamaan yang boleh dikaitkan mengenainya..ada perumpamaan yang berkata "hidup ini seperti roda,tidak selalu kita di atas dan tidak selalu kita di bawah".....tetapi bagi saya hidup ini mengenai satu ujian yang meletakkan manusia itu sebaris yang sama dalam mencari jawapan daripada persoalan...dan hidup ini mencerminkan sikap kita dalam memberi kasih sayang kepada seseorang..tiada yang lebih penting dalam hidup ini melainkan kasih sayang selain pegangan kita..hidup ini juga akhirnya ibarat mentari di senja hari apabila tenggelam ditimbus lautan baldu biru.huhu..itu cuma pemahaman saya...setiap daripada kita mempunyai pandangan yang berbeza dan kita berhak menerimanya..hidup ini juga bagi saya sesuatu yang menyakitkan dan menyeksakan..kalau dulu saya sangat takut untuk menjadi dewasa kerana terpaksa melalui ujian dan pengorbanan yang memeritkan di dalam hidup ni..siapa sangka masa tu saya berumur 5 tahun dan sekarang saya sudah mencapai 18 tahun..terlalu banyak yang saya lalui seiring dengan usia saya...walaupun ada suram dan riang nya ia tetap indah dihati saya...sebelum bergelar pelakon saya tidak pernah tahu saya ada bakat,rupa dan keyakinan seperti itu..saya juga tak tahu saya boleh berlakon...hahaha..selepas mukhsin pun saya macam tak percaya diterima oleh peminat and masih terpinga-pinga dengan dunia baru yang baru saya terokai ni...saya berlakon mukhsin pun hanyalah suka2 dan tak pernah nak bergelar pelakon..saya tak pernah fikir nak popular and dikeliling peminat...saya seorang budak yang kekurangan keyakinan diri..saya pergi ujibakat pun ikut saudara saya yang syazwan tu dengan abang dia syafiq sambil ditemani oleh maknya(makdak saya)...ujibakat tu ada dalam paper masa tu..makngah saya yang tolong carikan sebab dia pun bz cari kerja...tetiba ada audition untuk filem terbaru Yasmin Ahmad..so adik saudara saya syazwan tu atau saya panggil dia dikwan sanggup datang rumah saya waktu petang semata mata nak ajak saya join audition casting tu..huhu..saya xnk sbb dah tahu comfirm xdpt...tapi dikwan mmg bersemangat tahap dewa...sampai kan dia tidur rumah saya untuk pujuk saya...saya mandi dia suruh join....saya makan die kata "nak x p.e g audition"....saya geleng je...nak tidur die ckp lagi...saya pon ckp la.."aku xnk..klo ko nk ko g jela..aku tmnkn jea..."die merajuk..hahaa..dan akhirnya die mrajuk and nak balik rumah die sbb sy xnk join..so sy ckp "ok-ok..aku join tp aku xnk casting tp ikut ko jea k...aku tolong bacakan ko skrip..k?"so die pown akur jela...huhu...keesokannya saya pergi ke umah die and semua org dah get ready nak g...saya,abg die syafiq,kakak die cikla,ex couple saya zarah, and mak die(makdak)...kitorang naik teksi dan berhenti naik tren LRT.....sampai stesyen TMN BAHAGIA kitorang ambil teksi lagi menuju ke tempat casting....malangnya teksi tu ke tempat lain....kebetulan nama tempat tu lebih kurang dengan tempat yang kitorang nak tuju...huhu...makdak saya pulak masa tu bawak duit sikt sangat2...so hanya berserah jela...hahaa..kitorang ambil teksi dan teruskan perjalanan lagi tetapi sesat lagi...and jalan kaki sampai ke tempat tu....akhirnya sampai dalam keadaan ketiak masing2 basah kuyup..huhu..sbb panas terik..huhuhu...masuk je dalam office tempat tu kitorang diberi skrip and now sesi menghafal...saya tolong bacakan untuk adik saudara saya dan si syafiq tu dia hafal sendiri...memang happening that time..huhu...pastu dikwan punya gubra sampai lupa dialog die...huhu..sy pulak yang ingat dialog die..so abg tu dah panggil so syafiq dgn dik wan masuk mengadap kamera..huhu...tetiba abg tu tanya saya tak nak sekali ke and saya cakap saya xpandai..dan dia suruh cuba..Alhamdulilah casting berjalan dengan lancar dan kitorang balik dengan happy...sampai terbawa2 dialog kat rumah...yang sebenarnya mak ngan ayah saya tak tahu saya pergi audition ni..until saya dapat baru saya bagitahu..huhu..masa tu teruk jugak saya kena marah...:)balik2 rumah dikwan kitorang memang berangan habis siap kalau dapat duit..5 ribu cukup laa...1 ribu bg mak,1 ribu bg ayah,1ribu beli baju.1ribu beli games and 1 ribu lagi belanja..hahahaa...tetapi bila dah dapat payment tu xtahu nak buat apa.. last2 masuk bank je..simpan daaaaa,,..:.hahaha...

5 comments:

Anonymous said...

You wrote beautifully..i can't deny the facts in ur words..im one of ur fans frm spore..n i wish to c u act n contribute to spore television..pls continue persuing ur passion..u r a inspiration to me n i believe to many others out there..well done syafie..-shiqin

Syafie Naswip said...

Thanks again....ooh ykew?..so stay kat sgapore??..cool...mesty besh kat sne..nwy,t8cre and insyallah sy akan teruskan kejaya dlm bidng lakonan..amin:)

shiqin_samri said...

No problem Syafie..kalau ade rezki blakon kt spore,take the offerlah,dpt jgk tgk spore tu mcm mane..taking care;)

Iman Hakimah said...

Wahh , besh kann , asal nak try , last2 dapat. Weheee :) baguslaaa :D dulu saya uwn kalau ada berlakon at school , msty tanak try sbb gubra . bila depan2 org , silap2 semua skrip sya tak igt apa dah , and then , sya tanak teruskan , tapi padahal hari tu beria ia gila teringin nak berlakon :D AAHAH :D Nice Story Mukhsin :D

Syafie Naswip said...

shiqin:inyallah..terima kasih 4 u spot...hehee..insyallah kalau ade rezeki akan sampai jugak saya di sana..amin2:))

iman:takpe lepas ni kalau ade peluang leh cuba lagi..xcuba xthu kan:))goodluck k:))