Thursday, March 31, 2011

Hidup KaMi

Hai assalamualaikum semua....Hari ni saya nak kenalkan anda pada keluarga saya....hihihi..
Ini Arwah atok saya_Ahmad Lebaidin_ini pertama kali saya tangkap gambar atok saya secara bersendirian..selalunya bersama keluarga yang lain (ramai2)..hihihi...namun inilah gambar terakhir bersama atok saya yang masih saya ada.....
"............................................................................................................................................................"

(ToK aYah+MakToK)
 !
(MakLong+PakLong) 
 !
-(Kak Emi)
-(NabiLa)
"............................................................................................."
(Makngah Yati)
-
"............................................................................................."
 (Mak Ngah)
-
"............................................................................................."
 (MakLang+PakLang)
  !
-(IbRaHim)
-(AshRaF)
-(HaJaR)
"............................................................................................."
 (MakJang+PakJang)
   !
-(SyaFiE)
"............................................................................................"
 (MakDak+PakDak)
   !
-(FaRaH WaHiDa)
-(SyaFiQ FirDauS)
-(FarHaNa SyaDiLa)
-(SyazWan Naim)
-(AmeEr)
"............................................................................................."
 (Makteh+PakTeh)
  !
-(NadiRa)
-(FatiHaH)
-(FatiN)
"............................................................................................"
 (Makcik+PakCik)
  !
-(Iman)
-(Awin)
"............................................................................................"
 (MakSu+PaKsu)
  !
-(KhaDiJaH KhuMaiRa)
"............................................................................................................."

Arwah atok saya asalnya Penang,Bukit Mertajam dan arwah nenek saya pula berasal dari Sungai Petani,Kedah.....mereka berkahwin dan dikurniakan 9 orang cahaya mata...
Yang Sulong Nur Aini namanya,
Ke-2 Noor HaYati,
Ke-3 Noor Hashimah,
Ke-4 Noor Hasmah,
Ke-5 Noor Siah,
Ke-6 Noor Hasnah,
Ke 7 Noor Azizah,
Ke 8 Noor Hasniyah,
Ke 9 Noor Aisyah....
malangnya makngah yati saya meninggal ketika beliau berusia 9 tahun akibat lemah jantung...jadi gelaran makngah tu diberikan kepada makngah shimah....makngah saya ni sangat garang dalam anggota keluarga kami...tetapi dia baik hati sebenarnya cuma mungkin bagi yang tidak mengenali dia akan anggap dia garang sepanjang masa..huhu..maklong saya anak sulong dalam adik beradik mak...sifat beliau sangat pendiam..kalau  berkumpul satu keluarga tu,suara dia yang paling sukar untuk didengari...maklang saya bising jugak tapi kadang2 kelakar...kira boleh buat gurau la..takdalah stress memanjang.huhu..Mak saya ni jenis bising sikit...tetapi dia kelakar..apa yang dia buat saya nak tergelak..huhu...makdak saya jenis jenis sporting habis..kira dalam adik beradik mak,beliau lah paling kelakar dan sporting..jiwa muda tu..huhu...makteh saya pulak kelakar jugak orangnya dan beliau paling banyak bergurau dengan saya...makcik saya ni matang sikit...tetapi bila dah masuk angin kus2,,kadang2 kelakar jugak....maksu saya jenis suka bersendirian..saya tidak begitu rapat dengan beliau tetapi beliau pun kadang2 masuk air macam yang lain...yang uniknya,semuanya perempuan......dan muka hampir serupa..kawan2 saya gelarkan keluarga photostat...hahaha:)))


Maklong(53) saya berkahwin dengan paklong(Qassim GhazaLi(58) dan dikurniakan 2 cahaya mata iaitu Nur suraya Najmi(28) dan Nur NabiLa NajaT(21)....tetapi malang tidak berbau,paklong menemui ajalnya ketika saya darjah 4 akibat kemalangan jalan raya....moga rohnya dicucuri rahmat....amin2...


Makngah(51) saya tidak berkahwin lagi sehingga sekarang,mungkin beliau tidak menemui jodohnya lagi tetapi moga2 beliau menemui jodoh yang terbaik buat beliau kerana saya sudah lama tidak makan nasi minyak..yummy....huhu...


Maklang(47) saya berkahwin dengan paklang(Khairuddin B. Mokhtar(44) dan dikurniakan 3 cahaya mata iaitu Ibrahim Husaini(16),Mohammad Ashraf(15) dan Nor HafizahtuL Hajar(10).....


Mak saya(45) berkahwin dengan (Naswip B.Abu Nawas(49) dikurniakan seorang cahaya mata iaitu saya(Mohammad Syafie(19)..


Makdak(43) saya berkahwin dengan (Nik Mariadi B. Nik Mad(43) dan dikurniakan 5 cahaya mata iaitu Nik Farah Wahida(22),Mohd Syafiq Firdaus(20),Nik Farhana SyadiLa(19), Nik Syazwan Naim(17), dan Mohammad Syamir AmiruL(9)..


Makteh(39) saya berkahwin dengan (Zul Izam(39 ) dan dikurniakan 3 cahaya mata iaitu Nor Nadira(15), Nor Fatihah(12) dan Nor Fatin AfiQah(7)


Makcik(37) saya berkahwin dengan (Nazlan Jamsari(40) dan dikurniakan 2 cahaya mata iaitu Nor Aliah Iman(12) dan Nor Ashiffa Aiwin Aiman(8)..


Maksu(31) saya berkahwin dengan (Malik(36) dan dikurniakan seorang cahaya mata iaitu Nor Khadijah Khumaira(2)


ini zaman kami kecik2 dulu...huhu...gambar ni diambil sekitar tahun 1999 camtu la...dekat taman melati(rumah arwah atuk saya)....dari kanan tu: Farhana Syadila/cikla,Nadira, Bahim.....
                             dari belakang: Saya,Dikwan dan Syafiq...kenangan sebegini sentiasa kekal dalam ingatan saya dan tidak akan pudar walaupun saya sudah dewasa kelak...
syafiq
Ini kakak syafiq firdaus_Farah Wahida
saya


nadira,dikwan,syafiq,bahim and saya..perempuan yg belakang tu jiran...
time kecik semuanya hitam2..hahaha..kelakar2..
ipan and cikla...ipan ni adik tiri cikla..
yang kiri tu nabila dan belah kanan tu cikla...yang dua budak kecik ni saya tak pasti anak siapa..hehehe...dulu masa kecik2 kitorang gelarkan diorang ni orang gaji indonesia dan filipina..heheheee...
cikla,farah,syafiq and saya
kat Cameron Highlands masa darjah 3 dengan makcik,maksu dan farah...


itulah stail saya..asal nampak kamera gaya itu je la yang saya tahu buat..ahahaha




Ini adik bongsu pada dikwan...nama dia amir...dia sangat aktif dan bijak....huhu..
makcik bersama anak2nya(Iman and Aiwin)
Iman and Aiwin
aiwin
Ni Fatihah anak makteh saya..adik kepada nadira..dulu masa kecik2 orang panggil dia rosalinda..sebab rambut dia ala2 Rosalinda.....dia selalu jadi model eksperimen saya kalu2 saya nak buat video klip...saya bagi  lirik dan dia hafal..lepas tu saya record..good for her...:))
bahim


ini ibrahim dan adiknya ashraf atau kami panggil ANGAH....
angah dan saya:))
hajar and angah


nadira
ni fatin iatu adik kepada fatihah...dia ni kecik lagi tetapi kalau bab berangan jangan cakap...hahaha..suka make up diri sendiri....


ini paksu malik dengan anaknya di Australia
ni maksu saya....dan gambar di bawah ini merupakan gambar beliau masa darjah 1 kalau tak silap...hahaha





cikla and dikwan






dari kiri:ayah,mak,hajar,maklang,aiwin,fatin,amir,makngah,nadira,makdak,iman,maklong,makcik dan saya...
syafiq dan adik wan ketika penggambaran musafir anak yatim
ni kes takda kerja..hhahahaa


bahim and me
dikwan,makdak,maklang dan bahim
paklang saya
3 jejaka yang perasan.hahaha...huhu..kitorang ber3 memang rapat...kalau jumpa tu ada2 je la lawak bodoh yang dibuatnya..huhuhu


saya,nadira,cikla,fatihah dan sapawie
me and dikwan


cikla and amir
cikla
farah
me and farah
me and cikla
cikla and nadira
me and pawie(anak angkat mak)
syafiq,me and dikwan
hahahahahah..ni kalau time bosan..saya dengan dikwan memang mempunyai minat yang sama iaitu suka menari...
me and fatihah
makcik and pakcik


me and kak nisha(anak angkat makdak)


syafiq
ni masa dikwan kat tahfiz kuantan...
jeng...jeng..jeng....




maklang,bahim,dikwan,angah,saya,cikla and nadira...





zaman kanak-kanak sangat menghiburkan...assalamualaikum...


selamat malam...(^_^)

11 comments:

NurAfizahMazlan said...

yarabi. gambar mata juling tu... tolongla.. hahaha. ape2 pon, p.e ngan kazen sume comey2. alhamdulillah. comey2 bakanye ye. hahaha

NurAfizahMazlan said...

p.e, sapawie tu kazen p.e ke? sy ingat dia abg p.e.. penah tgok dia kat dlm album fesbuk p.e

safina effy said...

banyak nye pic bro ! :P kalau loading lembab memang berasap la :)) ehehehe

Syafie Naswip said...

nurafizah:huhuhu.....terima kasih kak,,:))

safina:huhu..tq wak:))

nurafizah:pawie adik saya:)..

nadya ahmad said...

walaweiii besaq nya keluarga ko...eh arwah atok org penang ka?

Syafie Naswip said...

nadya:besar lah jugak..:))

nadya ahmad said...

bestnya sepupu ramai2.....nmpak satu chemistry bond diantara korg semua ...

wany said...

okayy family sgt besarr :)
follow saya

Syafie Naswip said...

nadya:a.ah..agak besar jugak la..:))...alhamdulillah..satu kepala semua:))


wany:ok..dah follow:))

N_A said...
This comment has been removed by the author.
N_A said...

APe khabr agak'y kak.mie awak tu yea.. (anak kpd maklong awk)... series.. lme dah x jumpe die..
rindu ustazah suraya... :)