Thursday, March 24, 2011

N70

Hai Assalamualaikum...tentu anda semua tertanya-tanya apa sebab la title saya kali ni N70 ??..sebenarnya ni jenama hp yang saya pakai waktu saya form 3....tetapi sayang jangka hayatnya kejap bebenor..kena ragut oleh si pelakon jalanan yang sangat handal.....hihi...ok la saya akan ceritakan...dulu masa saya F3...saya tuition kat area Ong Tai Kim, Ilmu Sinar nama tuition tu...selalunya saya akan naik motor apabila ke tuition...tapi masa hari sabtu waktu tu saya pergi dengan kawan saya..kebetulannya dia member baik saya....jadi alang2 gerak la sekali...tuition start pukul 5 petang waktu tu,kitorang gerak dari rumah si raif ni pukul 4.30 ptg...kitorang jalan kaki ikut jalan besar nak menuju ke bastop bas...dalam perjalanan tu pulak ada someone kol saya dan mesej berpusu-pusu masuk dlm hp saya...nak tak nak kenalah reply....takdalah pk nak kena ragut masa tu..selalunya yang kita dengar kaum hawa je yang kena ragut...jadi memang tak terfikir langsung...tetiba datang makhluk Allah ni bawak motor 125Z.....muka dia memang penuh calar2 dan darah...dia datang dan merayu mintak tolong kat kitorang dua orang..dengan reaksi muka risau campur sedih2 sikit memang tak nampak langsung dia nak menipu kitorang...huhu..bijak2...minum dugro banyak sangat ni..hihihi..katanya dia dengan awek dia accident kat bawah jambatan kat kawasan sentul....dan takda sesiapa yang nak tolong die...awek dia xleh bgun.. ada kat bawah jambatan...jadi dia minta tolong saya...masa tu ada jugak rasa lain mcm...tp xnak pulak keluar kat mulut..hahaha...lepas tu dia ajak saya naik motor die..tak tahu la apa yang dijampinya saya terus naik motor dia...tp dalam hati saya memang dah rasa tak sedap hati....yang kawan saya disuruhnya duduk kat depan rumah kami stop jalan tadi..dia kata rumah makcik dia...jadi kawan saya akur sahaja..memang masa tu tak ingat apa2..walaupun sy rasa ada rasa sesuatu yang tak kena tapi yang peliknya tak leh nak keluar kat mulut or tingkah laku...memang macam lurus bendul jadinya..ikut je...huhu...lepas tu dia bawak saya sampai kat area jambatan yang dia tinggalkan awek dia tadi...bila melintasi bawah jambatan tu saya tengok takda pulak awek dia...saya pun bertanya"abg xde pun awek abg"..dia cakap" ada kat umah makcik aku"..so dia teruskan tunggang motor dia dan dia nampak ada sekatan polis di hadapan..jadi dia terus masuk lorong kecil sebelah kanan..dan dia tanya "hp kau ada kredit tak"??...masa tu memang saya ada kredit tetapi saya tipu kata takda....dia bagi simkad kat saya"nah,kau masukkan kat hp ko..ada 48 ringgit 20 sen...so saya tukar simkad saya...saya masukkan simkad dia dan try kol no yang dia beri...tp xdpt...cek kredit rupanya 20 sen je tinggal...so tekaan saya makin tepat yang dia ada niat jahat..lepas tu dia berhenti kat satu rumah ni dan dia suruh letakkan kunci mangga kat luar rumah tu.dia suruh bagi fon sebab dia nak kol makcik dia..saya cakap "abg takda kredit cam mana nak kol"..dia minta cara baik...saya kata "saya takda kredit dan abg punya pun takda kredit nak buat apa minta hp saya"..mungkin dia syak yang saya sudah tahu pasal niat dia..dia menengking saya.."kalau kau tak bagi hp kau,aku sepak kau..aku tak amek hp kau la..aku nak buat sos topup!!"..katanya>>nak tak nak kenalah bagi..saya pun risau apa2 jadi kat saya...jadi saya akur sahaja..saya ambil kunci mangga tu dan letak kat pintu pagar rumah orang tu...lepas tu dia tengking saya"kau panjat pagar tu dan letakkan kunci mangga tu kat depan pintu rumah orang tu...saya terpaksa lakukan perkara bodoh tu..saya terpaksa panjat pagar tu dan letakkan mangga tu di depan pintu rumah tu..saya rasa berbelah bagi sebab kalau saya tak buat kemungkinan saya akan mati kat tangan dia..tapi kalau saya buat kemungkinan hp saya lesap....dan masa tu saya tak faham apa kaitannya awek dia dengan saya letakkan kunci mangga tu kat dalam rumah tu...memang tak masuk akal...bila saya letakkan je kunci mangga tu tenyata perasaan saya benar...dia melarikan diri bersama hp saya..saya menjerit dan kejar dia..saya sempat memegang besi belakang motor dia tapi sebab dia bawak sangat laju jadi saya terjatuh...akhirnya saya terlepas tuk mendapatkan hp saya balik...masa tu saya rasa menyesal sebab tolong dia..sebab dia mempermainkan keikhlasan saya....saya teruskan berlari dan malangya saya dilanggar kereta...kemudian kereta tu berlalu begitu sahaja tanpa berhenti...saya minta tolong dengan kereta2 yang berhenti menunggu traffic light...seorang pun tidak membantu saya..masa tu saya ketepikan perasaan malu saya..saya cuma  mahukan pertolongan..saya risau kalau2 peragut tadi meragut kawan saya...jadi saya nak minta tolong hantarkan saya ke lokasi kawan saya..saya tak nak give up..saya minta tolong sebuah kereta ni..anak dia bukak tingkap"saya datang dan minta tolong "cik tolong saya,saya baru lepas kena ragut,saya takut kawan saya kena ragut....lepas tu anak dia cakap"eh mukhsin,ayah muka dia macam abg yang berlakon mukhsin tula"...ayah dia suruh anak dia tutup tingkap dan saya sempat dengar ayah dia cakap"tutup2,orang gila tu"...masa tu pesepsi saya terus berubah terhadap masyarakat kita sekarang...lepas tu saya nampak trak polis...saya kejar dan minta tolong..malangnya dia taknak hantar saya ke lokasi kawan saya tetapi dia nak hantar ke balai polis suruh buat report..jadi saya ikut je la...bila dalam trak tu saya standby tangan di pintu trak tu supaya saya senang lari kalau2 polis tu pun nak ragut saya..eheheheheh...memang emosi jadi tak stabil..rasa tak percaya dengan semua orang...mungkin sebab ni first time..jadi saya terkejut..tangan menggigil tak henti2...dalam situasi macam tu,memang takkan ingat nak buat apa..ahhaha..sampai balai,saya buat report dan seorang polis menegur.."eh awak mukhsin eh??..saya dah malu dan bila saya nak ceritakan je dia mencelah.."betul kan awak mukhsin kan"??..saya malas nak mengaku sebab itu bukan sebab utama saya berada di balai...lepas buat laporan saya minta kebenaran kol kawan saya..saya minta dia datang ke balai..nak ke tuisyen memang tak sempat dah lah..dah pukul 6 lebih...so bila kawan saya sampai,inspektor polis tadi tanya kat kawan saya..."dia ni pelakon mukhsin tu kan"???..kawan saya mengaku...jadi diorang gelak2 dan nak ambik gambar..kecoh satu balai polis tu..aduyaii..hahaha...kelakar2..tetapi saya memohon maaf sebab tak mengaku dan tak dapat nak ambil gambar...jadi diorang memahami situasi saya...saya masih terkejut...lepas buat report kitorang balik naik teksi...on the way balik je saya dah ok dan boleh ketawa macam biasa..sebabnya saya fikir tak ada rezeki dan mungkin ada yang lebih baik buat saya...peragut tu sangat terbaik...kalau berlakon pun mesti dapat best actor..sebab lakonan dia sangat natural..saya langsung tak dapat kata apa2...dengan muka berdarah2 lagi...manalah dia dapatkan sponsor make up tu..haha..the best of peragut...tetapi saya tak salahkan dia,memang salah saya...yang penting kita belajar daripada kesilapan..dan secara kesimpulannya berhati-hati ketika menolong orang....saya sangat sayang dengan pengalaman yang saya ada...moga hari2 anda lebih baik...amin2...

5 comments:

ceritagadisnabilahsaharudin said...

ya betul belaja dari kesilapan . klau laa adik jumpa abg masa tu kompom tolong punye laaa . haha betul laa kata org .org mengenali abg dgn nama mukhsin . filem mukhsin memberi 1 perhargaan yg besar untuk abg . tanpa mukhsin . siapalahh syafie naswip skrg nie .. n baru2 nie pun abg kena ragut fon lagi . mybe mereka suke fon abg kowt . hehehe

Syafie Naswip said...

huhu..yup adik..siapalah abg tanpa semua..hihi...
a.ah kan..takpelah mgkin dia suka gurau2 tu dikk:))hihihi

PeNdEkA said...

skarang pakai hp ape plak?hehe xde kaitan ngn cite

NurAfizahMazlan said...

peliknye cara org tu ragut p.e.. byk songeh lak taktik dia. haha.. eh tak patutnye gelak. tapi kelakar. :PP

Syafie Naswip said...

pendeka:huhu..skunk pakai bb..alhamdulillah..

nurhafizah:tula..takpelah takde rezeki..huhu