Saturday, October 8, 2011

Mera Naam Joker - Jeena Yahan Marna Yahan


Mera Nam Joker??? itu bermaksud nama saya pelawak...hehe...kalau saya dlm bahasa hindi"Mera Nam Ayie"..hehee..Lagu di atas bertajuk Jeena Yahan Marna Yahan(जीना यहाँ Marna यहाँ)...
Bagi saya filem ni merupakan antara filem hindi/bollywood yang sangat berkualiti tinggi yang pernah saya tonton..Lakonan Raj kapoor sebagai Raju sangat menyentuh hati saya..sampai saya nak mandi pon teragak-agak dek lakonannya yang sangat natural dan berkarisma..gayanya ala-ala charlie chaplin..tp versi India..but apa yang saya tahu filem ini based on true story..story berkaitan dengan dirinya..but tak tahu la betul ke x??..hehee..
saya pernah tengok lagu di atas kat astro but belum berkesempatan menontonnya secara keseluruhan...siang tadi bukak TV2 tepat  12.30 am..apabila bukak lagu di atas sedang dimainkan...terus saya terpacak depan tv tanpa kemana-mana..except bila commercial break..hehee...Raj Kapoor memang legend la..memang respect betul dengan lakonannya...
terasa sangat2 kehebatannya..yang saya geram tuh..dia langsung tidak menangis walaupun pelbagai ujian melanda dirinya..even masa mak dia meninggal dunia pun dia still boleh hiburkan hati penonton dengan jenakanya sedangkan hatinya betul2 sedang terluka..menangis pun dibuat cara kelakar..aduhai ada jugak manusia macam ni..seriusly memang respect dengan gaya pembawaannya...
Sinopsis ini berkisarkan tentang seorang pelajar lelaki yang bijak berumur linkungan 16 tahun yang jatuh cinta pada cikgu wanitanya yang sangat cantik dan ayu yang dilakonkan oleh seorang actress yang sangat cool(SIMI GAREWEL)...tetapi cikgunya sudah memiliki pasangan utk dijadikan teman hidup...setiap detik beliau memandang lirikan wanita itu sehingga pasangan si cikgu perasan...pelajar yang dimaksudkan bernama raju memiliki sebuah impian yang besar dlm hidupnya namun tidak tahu hala tujunya...bapanya telah meninggal dunia akibat sarkas...bapanya seorang pelawak yang terbunuh ketika sedang melakukan jenaka tersebut di pentas yang sudah menjadi makanan hariannya..setelah bapanya mati ibunya tidak lagi menyukai sebarang sarkas kerana beranggapan anda mampu hidup disitu malahan ajal anda juga berada disitu...Raju memiliki impian yang sama seperti mendiang ayahnya namun disekat oleh ibunya..raju terpaksa melakukan jenaka secara sambilan di Funfair atau di jalanan bagi menampung yuran persekolahan dan ini mengakibatkan ketidakpuasan ibu bapa pelajar2 lain...oleh itu,raju dibuang sekolah..beberapa hari kemudian cikgunya telah berkahwin,,,cikgunya meminta agar raju sudi utk menjadi pengapit pengantinnya....Raju bertambah yakin utk bergelar seorang pelawak setelah mendapat sokongan drpd suami cikgunya..setelah cikgunya berkahwin,mereka tidak bertemu lagi...bila raju meningkat dewasa dia join satu sarkas ni dan berkenalan dengan seorang artis wanita rusia yang diibaratkan sebagai pari2...beliau mendapat semangat baru utk mulakan hidup...namun setelah sarkas itu selesai..mereka terpaksa berpisah...ibunya juga telah meninggal dunia apabila mengetahui pekerjaannya sebagai seorang pelawak..namun beliau tetap teruskan menghibur penonton yang hadir...perghhhh...touching siot..hehe...selepas tuh beliau menemui gadis ke3 iaitu Moti kalau tak salah..seorang tomboy yang juga mempunyai nasib serupa raju..setelah mengenali raju..moti cuba memperagakan sari sebagai pakaian harian..mereka saling memerlukan namun malang tidak berbau kerana moti ditanggap polis...selepas itu raju join bidang lakonan dan berkenalan dengan seorang pelakon wanita(saya lupa apa nama) tetapi masih gagal utk tackle...aduhai....
selepas beberapa tahun..bila semuanya dah tua...beliau buat satu show sarkas dan masa tuh setiap yang dicintai hadir(dah bongkok 3 dah) tetapi si raju masih gigih utk menghiburkan dunia dengan jenakanya...betapa perit bergelar seorang pelawak...ada ayat2 yang saya suka dan saya copy masuk fb...
Kalau kita tidak berpisah bagaiamana kita nak ungkapkan perkataan "JUMPA LAGI"...??-petikan Filem BELLE BELLE CHAKDE...^_^..(ini slah taip tajuk filem..masa ni xcheck google lagi,,hhahaa)abaikan....


Hidup cuma ada 3 jam sahaja
Jam pertama di usia kanak-kanak
Jam kedua di usia remaja
Jam terakhir di usia tua...



Tiada bezanya antara manusia dengan haiwan.Haiwan memakan haiwan lain utk memenuhi keperluannya dan hari ini juga manusia memakan manusia utk kepentingannya
Raj Kapoor-kalau la saya dapat wtk mcm ni...perghh...satu perkara yang sangat menyeronokkan..




 Kseniya Ryabinkina(cun x)..hehehe..kwl nafsu..hehehe..

Simi Garewel


Gambar terkini
 Kseniya Ryabinkina utk filem terbarunya di BOLLLYWOOD setelah 40 tahun tidak berlakon..
Raj Kapoor

Simi Garewel


kepada anda yang belum berpeluang menonton filem ni,anda patut menonton filem ni...sangat hebat...seorang remaja polos yang bertukar menjadi seorang pelawak yang begitu aneh dalam menghiburkan penonton sehingga melupakan isi hatinya...Salam Namaste dr Mr AYIE atau Mera Nam aYie:)))hehehe

The LyRics

Jeena Yahan Marna Yahan, Iske Siva Jaana Kahan
Ji Chahe Jab Humko Awaaz Do
Hum Hain Wahin Hum Thhe Jahan, 
Apne Yahin Dono Jahan
Iske Siva Jana Kahan
Jeena Yahan ......

Yeh Mera Geet Jeevan Sangeet 
Kal Bhi Koi Dohrayega
Jag Ko Hasane Bahrupiya 
Roop Badal Phir Aayega
Swarg Yahin Nark Yahan 
Iske Siva Jana Kahan
Jeena Yahan ......

Kal Khel Mein Hum Ho Na Ho
Gardish Mein Taare Rahenge Sada
Bhoolenge Hum Bhoologe Tum 
Par Hum Tumhare Rahenge Sada
Rahenge Yahin Apne Nishan
Iske Siva Jana Kahan
Jeena Yahan ...

5 comments:

maz azura said...

best lah cite nie...tv2 td kn..hahaha
sedih..ke ap pun perasaan yg dtg,jdlah mcm joker sentiasa ketawe ^_^
kesian bukan..raju tu :(

Wan Mohamad Rafiq said...

haha.. ni je? bukan main lama lagi... haha.. cuma nak post video lagu je. hahaha..lawaklah abang ni :P

amy syifa said...

mera nam amy syifa! namaste =)
xprnah tgk lagi cerita ni,apa la muhksin bukan nak bgtau awal2 pasal cite ni,blh join tgk..huhu

eh cite apa filem melayu kegemaran muhksin?

Shamimi Haniza said...

Cerita ni mmg best. Pelakonnya pun best. Tp sy x sanggup nk tgk byk kali. Sangat sedih. X boleh handle la. Btw, lagunya sedap. :-)

Syafie Naswip said...

maz-heheee..a.ah sgt sedih...kesian glew kt si raju tuh...perghh..mmg terbaik acting die....

wan-bukan post video tu je la..ada lg tp tgh menulis...

amy:namaste amy..hehehe..saya pon lupa nak update..hehee..filem melayu??bnyk la..xtw nk senaraikan yg mana 1..tp p.ramlee ttp no 1

shamimi-tula..twu takpe..best film hindi:))